Att unna sig lite vardagslyx är något som kan lyfta den gråaste decemberdag. En helt vanlig vardagskväll bestämde jag att vi skulle skämma bort oss lite. Då det är juletider fann jag inspiration i julens smaker och råvaror. Grönkål, vört, persilja är både gott och ekonomiskt! Men framför allt gillar de varandra och tillsätter man en fet potatis och torsk, så når det nya höjder.
Det här behövs: 4 portioner
Musselfond 1 nät musslor 1 st gul lök 1 st vilöksklyfta 1 st morot 1 st paslternacka 1 dl vitt vin 1 msk neutral olja |
Gör så här: Lägg musslorna i kallt vatten i 30 min. Skär under tiden ner grönsakerna i små tärningar. Sortera nu bort alla dåliga musslor och dra skägget på dem. Svetta grönsakerna i en stor gryta, lägg i musslorna och slå på vinet. Sätt på ett lock och koka tills alla musslor öppnat sig. Sila av fonden och reducera, plocka under tiden ur musslorna. Spara i frysen eller gör en god pasta dagen efter. |
Potatisskum 250 g skalad potatis, mjölig 100 g musselfond, reducerad 75 g creme fraiche 50 g vispgrädde 35 g olja, välj efter tycke och smak Salt vitpeppar 2 st N2O patroner |
Gör så här: Till potatisskumet behöver vi skala och koka potatisarna mjuka i saltat vatten. Ånga av och blanda med creme fraiche. Mixa sedan ihop resterande ingredienser till en slätt smet. Smaka av med salt och peppar och sila. Häll över smeten i en ISI-Siphon och ladda med 2 patroner, ställ den i kastrull med varmvatten, ca 70 grader. |
Bakad Torskrygg 200 g Torskrygg eller tjock filé 100 g salt 1 l Vatten |
Gör så här: Torskryggen rimmar vi i en 10%-saltlag i 30 min. Baka sedan i ugn 120 grader till en innertemperatur av 40 grader. Låt torsken svalna något, dra av skinnet och plocka isär torsken i sina lameller. |
Garnering 1 st grönkålsblad 1 skiva mörkt Vörtbröd 1 kruka kruspersilja salt & peppar |
Gör så här: Lägg skiva med vörtbröd i ugnen och torka på låg temperatur. Skölj och skär av det yttersta på grönkålen, ska likna kruspersilja. Hacka persiljan grovt och blanda med grönkål och smaka av med salt och peppar. |
Montera rätten genom att spritsa potatisskummet i en djup tallrik, sprid ut torsken i skummet och toppa med grönkål och persilja. Avsluta med att riva över lite vörtbröd.
Smaklig spis!