Detta recept passar utmärkt till julen, i mitt tycke. Jag har alltid varit svag för kombinationen av vallmo och citron och här kommer de båda till sin rätt.
Du behöver:
Kakan
1-2 eko citroner, beror på hur mycket citron du vill ha.
6 ägg
250 g mandelmjöl225 g strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl vallmofrö
smör, att smöra formen med
Glasyren
1 äggvita
1 ½ dl – 2 dl florsocker
½ dl mandelspån
Serveras med vispad vaniljcreme fraiche eller vispad grädde.
Gör så här: Tvätta och koka citron(erna) i 2 – 3 timmar. Sätt ugnen på 180 grader. Plocka bort knoppen på citron(erna) och mixa tillsammans med ägg, mandelmjöl. socker, och bakpulver. Smörj en springform och häll i smeten, grädda i mitten av ugnen i 50-60 minuter. När kakan är klar, kolla med en sticka, ta ut den och låt den vila i 10 minuter. Ta bort formen och låt svalna helt.
Vispa upp äggvitan och rör i florsocker. Rör ut till en slät glasyr och ringla över kakan. Strö över mandelspån(kan med fördel vara rostade). Servera med vispad creme fraiche eller grädde.
Lycka till och en härlig Lucia!