Förra veckan var jag och fikade hos några vänner och tog då med mig en kanelbulle – med extra allt. Jag har alltid kallat den för systerkaka, men tror att butterkaka är det namn som är mest bekant för andra. Denna kaka äts helst helt nybakad och dricker man inte kaffe så varför inte tillsammans med klassikern ett iskallt glas mjölk. Nedanstående recept är för två kakor, önskar man bara baka en kaka så gör man som jag, delar på receptet.
Recept
2 kakor
Deg
5 dl mjölk
25 g jäst
1, 5 dl socker
14 dl vetemjöl
2 tsk stött kardemumma
½ tsk salt
150 g rumstempererat smör
Mandelfyllning
125 g rumstempererat smör
125 g mandelmassa
1 msk malen kanel
Vaniljkräm
2 dl grädde
1 ½ dl mjölk
½ dl socker
½ vaniljstång
4 äggulor
1 ½ msk maizena
1 ägg till pensling, pärlsocker att strö över och 1 dl florsocker + 1 msk vatten till glasyr
Gör såhär:
Deg Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt de torra ingredienserna och klicka i smöret. Arbeta ihop degen i ca 10 minuter i en assistent eller för hand. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Mandelfyllning Riv mandelmassan och blanda med smör och kanel till en jämn smet.
Vaniljkräm Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Mät upp mjölk, grädde och vaniljfrö samt stången i en kastrull. Koka upp. Blanda maizena, socker och äggulor i en bunke. Vispa ihop och tillsätt lite i taget av den varma mjölk/gräddblandningen. Häll tillbaka i grytan och sjud tills krämen har tjocknat. Kyl ner.
Dela degen och kavla ut till två rektanglar. Fördela mandelfyllningen på degen och rulla ihop, likt när man bakar kanelbullar. Skär vardera rulle i 8 bitar och placera i en smord springform, 24 cm i diameter. Det ska vara lite luft mellan bullarna, de kommer att förenas när de jäser. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Gör en fördjupning i mitten av varje bulle och fyll med en klick vaniljkräm. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.
Glasyr Låt kakan svalna helt. Rör ihop florsocker och vatten, lägg glasyren i en spritspåse. Klipp ett litet hål och spritsa över i valfritt mönster.
Servera genast eller frys för framtida njutning.
Detta recept är taget ur tidningen Gourmet.