Snabblagad kvällsmat och Hallongrottor

 

Jag har för tillfället förmånen att ha en ”hemmasambo”, vilket innebär att Kaj just nu står för den mesta matlagningen här hemma. Han har som han själv kallar det, kvalitetstid, innan han åker till Japan. Alla borde unna sig lite kvalitetstid någon gång under livet. Mycket bra för sinnet, har jag märkt.

 

Hur som helst, vårt kylskåp är för tillfället välfyllt med grönsaker och eftersom jag var ledig från jobbet idag så kunde inte riktigt min ”hemmamatlagningsabstinens” stå emot. Jag lagade då en rätt som jag kan få ett riktigt sug efter då och då. Världens enklaste maträtt och alltid bra när man har massa saker i kylen utan något större mål. Man kan kalla det Nasi goreng eller stekt ris om man hellre vill det. Principen är att man kokar ris (eller ännu bättre, tar resterna från gårdagen) och choppar ner grönsaker som man gillar. Ner i en panna, goa kryddor å så e det klart. Om man önskar att ha i kött eller räkor eller vad som helst, så går det jättebra. Själv tycker jag att det är minst lika gott vegetariskt. Så här blev dagens blandning.

IMG_0356Ingen större skönhet på bild, men en riktig goding in munnen!

 

ReceptIMG_0369:

4 dl kokt jasminris
1 schalottenlök
2 morötter
½ gul paprika
3 cm färsk ingefära, finhackad
½ röd chili, finhackad
1 st pak choy
½ klump ostronskivling
1 salladslök
1 msk färsk hackad koriander
2 ägg
Salt, svartpeppar
En skvätt kikkomansoya

 

Gör såhär:

 

Hacka alla grönsaker till önskad storlek. Jag gillar att morötter och kryddor är ganska finhackade, men det gör man som man själv vill. Fräs morot, chili, lök och ingefära i en stekpanna. Tillsätt paprika och pak choy. Stek svampen i en annan panna på riktigt hög värme så att den blir lite krispig och go, lägg över i stekpannan med de andra grönsakerna. Lägg i riset och stek på medelhög värme. Knäck 2 ägg i den tomma stekpannan och stek lätt, hacka äggen i mindre bitar och tillsätt till resten av blandningen. Krydda med salt, peppar, soya och koriander.

 

Jag måste samtidigt passa på att slå ett slag för Pak choy. Har ni inte ätit det, så är det dags. Detta är en kål som påminner lite om mangold i smak. Jag tycker att den är alldeles bedårande. Stek snabbt så att krispigheten finns kvar och ni har en grönsak som är lätt att bli beroende av. Passar lika bra i en gryta, i en soppa eller bara som ett tillbehör.

 

Detta är en riktig ”slänga ihop”-rätt som jag har lagat massvis med gånger som personalmat där jag jobbat. Inte minst på Köttkrogen i somras, jag blev nästan lite nostalgisk idag när jag stod vid spisen och kom att tänka på det. Ja, så nostalgisk att jag var tvungen att baka lite Hallongrottor också, som vi ofta hade i miniformat som bjudkaka när gästerna fick in notan. Finns det någon småkaka som är mer älskad än Hallongrotta?

IMG_0379

Mixa 125 g rumstempererat smör, ½ dl strösocker, ½ dl florsocker, 2 dl mjöl, ½ dl potatismjöl, 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj och ½ tsk bakpulver i en mixer. Rulla bollar till önskad storlek, lägg i bakformar och gör ett hål i mitten. Fyll med hallonsylt. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Öppna ugnsluckan, ta ut kakorna och dofta på ren kärlek.

 

Ett svar på ”Snabblagad kvällsmat och Hallongrottor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *