Snabblagad kvällsmat och Hallongrottor

 

Jag har för tillfället förmånen att ha en ”hemmasambo”, vilket innebär att Kaj just nu står för den mesta matlagningen här hemma. Han har som han själv kallar det, kvalitetstid, innan han åker till Japan. Alla borde unna sig lite kvalitetstid någon gång under livet. Mycket bra för sinnet, har jag märkt.

 

Hur som helst, vårt kylskåp är för tillfället välfyllt med grönsaker och eftersom jag var ledig från jobbet idag så kunde inte riktigt min ”hemmamatlagningsabstinens” stå emot. Jag lagade då en rätt som jag kan få ett riktigt sug efter då och då. Världens enklaste maträtt och alltid bra när man har massa saker i kylen utan något större mål. Man kan kalla det Nasi goreng eller stekt ris om man hellre vill det. Principen är att man kokar ris (eller ännu bättre, tar resterna från gårdagen) och choppar ner grönsaker som man gillar. Ner i en panna, goa kryddor å så e det klart. Om man önskar att ha i kött eller räkor eller vad som helst, så går det jättebra. Själv tycker jag att det är minst lika gott vegetariskt. Så här blev dagens blandning.

IMG_0356Ingen större skönhet på bild, men en riktig goding in munnen!

 

ReceptIMG_0369:

4 dl kokt jasminris
1 schalottenlök
2 morötter
½ gul paprika
3 cm färsk ingefära, finhackad
½ röd chili, finhackad
1 st pak choy
½ klump ostronskivling
1 salladslök
1 msk färsk hackad koriander
2 ägg
Salt, svartpeppar
En skvätt kikkomansoya

 

Gör såhär:

 

Hacka alla grönsaker till önskad storlek. Jag gillar att morötter och kryddor är ganska finhackade, men det gör man som man själv vill. Fräs morot, chili, lök och ingefära i en stekpanna. Tillsätt paprika och pak choy. Stek svampen i en annan panna på riktigt hög värme så att den blir lite krispig och go, lägg över i stekpannan med de andra grönsakerna. Lägg i riset och stek på medelhög värme. Knäck 2 ägg i den tomma stekpannan och stek lätt, hacka äggen i mindre bitar och tillsätt till resten av blandningen. Krydda med salt, peppar, soya och koriander.

 

Jag måste samtidigt passa på att slå ett slag för Pak choy. Har ni inte ätit det, så är det dags. Detta är en kål som påminner lite om mangold i smak. Jag tycker att den är alldeles bedårande. Stek snabbt så att krispigheten finns kvar och ni har en grönsak som är lätt att bli beroende av. Passar lika bra i en gryta, i en soppa eller bara som ett tillbehör.

 

Detta är en riktig ”slänga ihop”-rätt som jag har lagat massvis med gånger som personalmat där jag jobbat. Inte minst på Köttkrogen i somras, jag blev nästan lite nostalgisk idag när jag stod vid spisen och kom att tänka på det. Ja, så nostalgisk att jag var tvungen att baka lite Hallongrottor också, som vi ofta hade i miniformat som bjudkaka när gästerna fick in notan. Finns det någon småkaka som är mer älskad än Hallongrotta?

IMG_0379

Mixa 125 g rumstempererat smör, ½ dl strösocker, ½ dl florsocker, 2 dl mjöl, ½ dl potatismjöl, 2 tsk vaniljsocker med äkta vanilj och ½ tsk bakpulver i en mixer. Rulla bollar till önskad storlek, lägg i bakformar och gör ett hål i mitten. Fyll med hallonsylt. Grädda i 10 minuter i 200 grader. Öppna ugnsluckan, ta ut kakorna och dofta på ren kärlek.

 

Bakat fläsklägg med broccoli och svartrot i hoisinbuljong

Ett härligt långkok i annan tappning. Här har jag först kokat fläsklägget för att sedan plocka isär det och gjuta till en terrin. Till detta är det ljuvliga grönsaker och belugalinser allt toppat med en härlig buljong smaksatt med hoisinsås.

Grillat fläskläggRecept:  2 – 4 personer – total tid: 6 h – Svårighetsgrad: Medel

Fläsklägget:
1 st Fläsklägg, rimmat och på ben ca: 1,5 kg
1 st Stor gul lök
1 st Morot
1 st Palsternacka
2 st Selleristjälkar
2 st Vitlöksklyftor
3 st Lagerblad
10 st Svartpepparkorn
1 st Torkad Chipotle

Jag börjar alltid med att lägga det rimmade fläsklägget i en bunke med kallt vatten för att skölja bort blod men även för att laka ur en del av sältan. Tärna under tiden grönsakerna grovt och lägg i en kastrull, placera där efter fläsklägget på grönsakerna. Täck allt med vatten och tillsätt till sist de torra kryddorna. Koka upp och sänk sedan värme, låt nu lägget småkoka i ca 3 timmar eller tills köttet lossnar från benet. När man har ont om tid kan en tryckkokare komma väl till pass, då får du en koktid på 30-40 min.

När benet är klart lyft ur det ur buljongen, Fortsätt läsa

Brödkaka

Brytbar Grahamsbrödkaka

Här kommer ett recept på matigt goda och saftiga brödkakor. Som all bakning tar det sin lilla tid, men det mesta är jästid. Lycka till!

Brödkaka

Ugn: 275 Grader – Gräddning: 12-15 min – Total tid: 2 – 3 h

25 g Jäst
2 dl vatten, ljummet
0,5 liter mjölk
500 g Kvarg
10 dl Grahamsmjöl
12 dl Vetemjöl
75 g smör
3 tsk salt, ca. 15 gram

Börja med att lösa upp jästen i vattnet, rör sedan i 2 dl vetemjöl. Låt jäsa minst 30 min eller tills blandning är skummig. Rör ihop jästblandningen med mjölk och kvarg i degblandaren. Tillsätt mjölet och kör på medelhög hastighet i 12 min, tillsätt bitvis smöret och till sist saltet, kör ytterligare 5 min.
Lägg över degen i en inoljad bunke och låt jäsa 40 min, dela sedan upp degen i 8 lika stora bitar. Täck över med duk och låt jäsa ytterligare 15 min. Med kavel forma runda kakor ca 2 cm tjocka lägg på bakplåt och jäs 15 min. Nagga kakorna med en gaffel och dela i fyra bitar med degskrapan. Grädda 2 st åt gången, de övriga får jäsa vidare.

Grädda och njut!

 

Ingefärsinkokta päron med polkagrädde

På julafton åt vi en av mina favoritdesserter. Detta är en av de enklaste desserterna man kan göra, inga krusiduller och så gott. Har ni inte testat kombinationen ingefärsinkokta päron med polkagrisgrädde så är det dags!

Det traditionella sättet att koka in ingefärspäron på är att låta dom ligga och dra i socker och sedan koka dem länge. Men jag brukar göra en förenklad variant som jag tycker blir minst lika gott. Vill man ha en lång hållbarhet på päronen så koka en sockerlag på 50 % socker och 50 % vatten. Jag tycker dock att det blir väldigt sött så jag brukar ha mindre socker. På julafton gjorde jag enligt följande:

Recept:

6 st päron, det går bra med vilken sort man vill men jag föredrar Conference. 1 liter vatten
3 dl strösocker
Saft från 1 citron
5 cm färsk ingefära
1 st vaniljstång

Gör såhär:

Skala ingefäran och skär i skivor. Skåra och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Koka upp socker, vatten, citronsaft, vaniljstång + frö, och ingefära. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur med hjälp av en matsked. Lägg päronen i lagen och koka ca 5 minuter, känn med en kniv så att de är mjuka. Personligen tycker jag att de ska fortfarande ha ganska mycket tuggmotstånd, men det gör man som man vill efter tycke och smak. Kyl ner och låt päronen ligga i lagen. Koka med fördel päronen dagen innan de ska serveras för mer smak.

3 dl lättvispad grädde
½ påse polkagrisar

Krossa polkagrisarna grovt, använd antingen en mortel eller lägg dem i en plastpåse och banka med en kavel. Blanda i grädden. Låt stå någon timme innan servering.

 

Ingefärsinkokta päron

 

Vinställ

Jag har sedan i somras haft en tanke om att jag ska bygga ett vinställ. Men tiden då, när vi drev Köttkrogen, sprang ifrån oss. Jag berättade om min idé för pappa och nu när jag kom hem till jul så stod det där färdigbyggt av just honom. Tack! Nu kan jag bara inte bestämma mig om jag ska olja det eller om jag ska måla det vitt. Vad tycker ni?

 

Vinställ

 

Det är rätt roligt att snickra ihop lite saker till hemmet. Jag kan inte påstå att jag är händig men tycker det är mysigt att pyssla lite. Andra ”möbler” som jag lyckats övertala pappa att bygga tillsammans med mig hittar ni här, kryddhylla och tidningsställ.

Jag hoppas att ni hade en fin nyårsafton igår!

Gott nytt år till er alla!